Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man spindelharpan?

Spindelharpan är ett patiensspel som kan spelas både som ett datorspel och med vanliga kort. Idag är det vanligare att spela det på datorn eller på internet, i stället för med riktiga kort. Förmodligen är det så för att det är mycket lättare att flytta korten, som ibland kan byggas upp till stora högar, med hjälp av musen. Det är ett av de populäraste patiensspelen många gillar att spela då reglerna är enkla, men samtidigt är det ett roligt spel. 

Så hur spelar man? Läs de följande reglerna och lär dig hur man spelar spindelharpan! 

Detta spel spelas med två kortlekar, med 52 kort i varje. Man spelar alltid med lika många kort (104) men man kan välja hur många färger man ska spela med. Det går att spela med en, två eller fyra färger. Fler färger betyder högare svårighetsgrad. Du kan ändra inställningarna så mycket och ofta du vill. I början av spelet läggs tio kort ut bredvid varanda, med ansiktet neråt. Detta ska upprepas sex gånger till, så att man får fyra högar med sex kort och sex högar med fem kort. De tio korten som är högst upp ska vara uppvända. Korten som blir över står i högra hörnen i fönstret och de korten används när en ny rad behöver läggas, dvs. när man behöver fler kort att spela med.

Vad är målet med Spindelharpan? 

Man har vunnit spelet när alla kort från de 10 högarna är borta. Ju färre steg man tar desto bättre är resultatet. För att bli av med korten måste man flytta de från en hög till en annan och ordna korten från kung till ess, dvs. från det högsta till det lägsta kortet. Om man spelar med flera färger måste man ordna korten i samma färg. När man har byggt en hel sekvens så tas den bort. Spelet är klart när man har tagit bort alla åtta sekvenserna. 

Hur flyttar man korten? 

Man drar korten från en kolumn till en annan genom att följa dessa regler. Det är möjligt att flytta kort som är längst ned till en tom plats eller till en annan korthög där kortet som ligger längst ned är ett steg högre. Till exempel, du flyttar kort nummer 2 till ett kort med nummer 3. Man kan flytta korten på detta sätt oavsett färg, men man kan bara bli av med en sekvens om alla kort från kung till ess är samma färg. Du kan också flytta flera kort samtidigt på samma sätt, om de är ordnade i en sekvens i samma färg.
Tomma ytor är väldigt viktiga i Spindelharpan då vilket kort eller sekvens som helst kan läggas på en ny yta. Kungen kan bara flyttas till en tom yta. När man inte längre kan eller vill göra fler drag så använder man 10 nya kort från högra hörnet och på detta sätt får man nya kort att spela med. Man får också nya kort att spela med när man kommer åt de nedåtvända korten och vänder upp dem. 

Speltips 

  • Försök att vända på alla nedåtvända kort så att du har mer kort att spela med och välja mellan.
  • Försök att få så många tomma ytor som möjligt. Om du har åtminstone någon tom yta innan du delar ut de tio nya korten är chanserna för vinst större.
  • Om möjligt, undvik att begrava kort under många kortsekvenser då du behöver så många fria kort som möjligt. 
  • Försök att placera så många kungar som möjligt på tomma ytor, då det är det mest praktiska sättet att bygga sekvenser. 

Tryck här för att spela spindelharpan
Lycka till!