Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man Chicago?

Kortspelet Chicago har inte en lika lång historia bakom sig som många av våra andra kända spel - men det har inget att göra med hur kul det faktiskt är att spela Chicago! Här finns vissa inslag av poker och andra kortspel, men det är lätt att lära sig och det enda ni behöver är 2-6 spelare och en kortlek med 52 kort. Läs vidare för att lära dig hur man spelar Chicago!

Spelet Chicagos historia

Spelet Chicago utvecklades någonstans under 1980-talet och har hängt med sedan dess tack vare att den generationen som lärde sig spelet på den tiden fört det vidare till nyare generationer. Exakt hur det kom till är aningen osäkert men något som är tydligt är att spelet poker var en av inspirationskällorna. Så om du redan kan händernas värde i poker behöver du bara lära dig några saker till.

På grund av att Chicago är en ganska ny uppfinning som främst spelas mellan vänner och familj har även reglerna för fått många olika utseenden genom åren, och det gäller att enas om hur man ska göra innan ni startar.

Vad är målet med Chicago?

Vinnare blir den spelare som först når 52 poäng och som vunnit minst ett spel om Chicago. “Spelet om Chicago” betyder att man tar alla kort vid ett utspel efter att man utropat sin övertygelse att man kommer göra det. När man tror sig kunna ta alla kort under det sista av 5 stick ska man ropa “Chicago” och då måste den personen börja med att lägga sitt kort under sticket även om det inte är hens tur. Om hen sedan vinner sticket med det högsta kortet utdelas 15 poäng, om hen inte vinner blir det minus 15 poäng. Övriga poäng samlar du genom att bygga upp en så bra pokerhand som möjligt.

Chicago - regler

Det finns mängder med olika regler för Chicago och alla är inte bekanta med samma variant av spelet. Men normalt sett spelar man med en kortlek på 52 kort och 2-6 spelare. Man gör alltid 2-3 byten mellan varje stick och utlägg som är 5 totalt.

Allt startar med att ni utser vem som ska vara dealer under den första omgången. Den personen delar ut 5 kort var till alla spelare. Sedan börjar det första bytet av två. Den spelare som sitter till vänster om dealern börjar med att byta de kort hen vill. Sedan går man varvet runt till dess att alla bytt sina kort. Efter detta får den pokerhand med högst värde poäng enligt tabellen här nedan. Sedan sker ett byte till utan poänggivning och efter det startar sticket.

Under sticket lägger först den spelare som startade bytet tidigare ut ett kort i mitten med ansiktet uppåt. Sedan måste alla andra spelare lägga ett kort av samma färg. Kan man inte det så får man lägga ett annat kort. Den spelare som lägger högst kort vinner sticket och får alla korten.

Efter varje stick byter man givare till nästa person.

Poängräkning

I Chicago handlar det som sagt bland annat om att samla på sig den bästa pokerhanden för att på så sätt samla poäng. Varje hand ger en viss poäng enligt nedan:

 • Par – 1 poäng
 • Två par – 2 poäng
 • Triss – 3 poäng
 • Stege – 4 poäng
 • Färg – 5 poäng
 • Kåk – 6 poäng
 • Fyrtal – ger 8 poäng
 • Färgstege – 11 poäng
 • Royal Flush – 20 poäng
 • Royal Straight Flush – vinner hela rundan

Chicago steg för steg

Innan man börjar spela kan det vara bra att få en genomgång steg för steg i hur Chicago går till så att du känner dig redo att sätta igång. Här kommer den!:

 1. Välj ut vem av er som ska starta som givare/dealer
 2. Givaren delar ut 5 kort var till alla spelare som ingen förutom spelaren själv får se
 3. Personen som sitter till vänster om givaren börjar nu med att byta de kort hen vill (du får byta hur många kort du vill)
 4. Alla andra spelare gör sedan samma sak
 5. När första bytet är över räknas poängen ihop
 6. Efter detta sker ett byte till där inga poäng ges ut och efter det startar det första sticket
 7. Spelaren som startade bytet ska nu lägga ett kort i mitten av bordet med ansiktet uppåt
 8. Alla andra spelare måste sedan i tur och ordning lägga varsitt kort i samma färg
 9. Den som lagt det högsta kortet vinner sticket och får alla korten
 10. Så här fortsätter spelet med 4 stick till
 11. Först med att nå 52 poäng och Chicago har vunnit!

Lycka till!