Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man Pyramid Patiens?

Pyramid patiens är lätt att lära sig och är ett underhållande kortspel som går ut på att du ska bli av med alla kort som finns i pyramiden genom att para ihop två kort i taget så att summan blir 13 varje gång. Kungen är alltid värd 13 och kan klickas/tas bort direkt. Kan det bli enklare än så? Lär dig mer om hur du spelar pyramid patiens genom att läsa vidare!

Vad är målet med pyramid patiens?

Målet med Pyramid patiens är att du ska tömma pyramiden på kort. För att göra detta ska du para ihop kort två och två och bilda värdet 13. Exempelvis kan du para ihop en 10a och en 3a, en 7a och en 6a eller en dam och ett Ess.

Pyramid patiens - regler

Pyramid patiens spelas på så sätt att man först lägger ut en pyramid med 28 kort på bordet, där första raden har 1 kort och den sista raden 7 kort och varje rad ska täcka en liten del av raden ovan. Resten av korten läggs som en talong nere till vänster under pyramiden. Där har du ditt handkort - när du inte kan skapa fler kombinationer som blir 13 så drar du ett kort därifrån och lägger det gamla kortet bredvid handkortet med ansiktet uppåt. Du kan para ihop två kort både i själva pyramiden och du kan para ihop handkortet med ett kort från pyramiden eller ett kort från talongen med ett kort från pyramiden eller handen.

Det finns lite olika versioner av pyramid patiens och i en del varianter får du bara gå igenom talongen en gång. Om du inte lyckats tömma pyramiden innan korten är slut har du då förlorat. Men i många versioner får du gå igenom talongen två gånger för att det ska vara roligare att spela helt enkelt.

Kortens värde

I det här spelet värderas Ess som 1, knekt värderas som 11, dam värderas som 12, och kungen är alltid värd 13 och får tas bort på en gång.

Pyramid patiens steg för steg

För att underlätta ännu mer har vi har gjort en kort steg för steg guide för hur spelet går till när du spelar online här på Gratisspela.se:

  1. Det första du gör är att kolla över pyramiden och vilka fria kort som du kan para ihop och ta bort. Kungarna kan du ju ta bort direkt till exempel. Kort blir fria när de inte längre täcks av av ett annat kort i pyramiden (det vill säga när du lyckats få bort en rad), men kungarna är alltid fria oavsett var de ligger. Det betyder att alla kort på den raden längst ner är fria från start. I exemplet här nedan kan du till exempel ta bort 3an och 10an.


     
  2. När inga fler par kan bildas och tas bort klickar du på pilen i talongen under pyramiden och får ett nytt kort på handen.


     
  3. I det här fallet här ovan fick du en kung som du kan klicka på direkt och ta bort
  4. Så här fortsätter spelet till dess att du gått igenom talongen 1 (eller två gånger beroende på version) och om du inte lyckats tömma pyramiden efter detta har du tyvärr förlorat.

Lycka till!

Klicka här för att spela Pyramid Patiens gratis hos oss på Gratisspela.se!