Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man schack?

De flesta har säkert hört talas om schack, men långt ifrån alla vet hur man spelar detta intressanta spel! Är du nyfiken och vill äntligen lära dig? Du är på rätt ställe! 

Schack är ett väldigt gammalt spel som idag, tack vare sin enorma popularitet, räknas som sport. Namnet "schack" har sitt ursprung i det persiska språket, där shah betyder "kung". Schack är ett strategi- och skicklighetsspel som kan spelas av två personer åt gången. Det betyder att tur inte har någon betydelse i detta spel och strategin är det enda som spelar någon roll. Man säger också att schack är ett spel med fullständig information, dvs. att båda spelarna vet exakt vad som händer på brädan och att man har möjligheten att se exakt vad motståndaren gör under spelets gång.

Regler 

Idag kan man spela schack både på ett riktigt bräde och på nätet. Hur man än väljer att spela, spelas detta strategispel på ett bräde med 8×8=64 rutor. Spelarna använder respektive svarta och vita schackpjäser och rutorna på spelplanen är också i dessa färger. Varje spelare börjar spelet på sin sida av brädan med likadana (bara i annan färg) och exakt lika många (16) pjäser. I början har båda spelarna: 
- 8 bönder
- 2 springare (hästar)
- 2 löpare 
- 2 torn 
- 1 dam
- 1 kung
När spelet börjar är respektive schackpjäser placerade enligt utgångsställningen. Det betyder att den vita damen står på den vita D1-rutan och den svarta damen på den svarta D1-rutan. Kungen står bredvid damen, på E1/8-rutan. På vardera sida av damen och kungen står en löpare. Bredvid löparna placerar man springarna på varsin sida. Till slut placerar man tornen i vardera hörn. Raden framför, dvs. rad nummer två, är fylld av åtta bönder. Det är alltid den vita spelaren som börjar partiet. Spelet börjar när den vita spelaren förflyttar sin första pjäs.

 Varje typ av pjäs måste förflytta sig på ett särskilt sätt, dvs. man måste följa förflyttningsreglerna. Reglerna är följande: 
1. Bönderna kan bara flytta sig framåt, en ruta i taget. Undantaget är första draget där man kan flytta dem två rutor i taget, men aldrig bakåt eller åt sidan. Däremot kan de bara slå, dvs. eliminera andra pjäser, diagonalt. Om en bonde kommer till rad nummer åtta, alltså till den andra spelarens utgångsposition, måste den bytas ut mot en valfri pjäs, förutom kungen. Man säger då att bonden promoveras. 
2. Springaren går alltid tre steg i taget, två framåt och ett diagonalt eller ett framåt och två diagonalt. Denna pjäs får också hoppa över andra pjäser om behövligt, vilket ingen annan pjäs får. 
3. Löparen kan bara förflytta sig diagonalt, så många steg man vill så länge någon annan pjäs inte står i vägen. 
4. Tornet får gå framåt, bakåt och åt sidan så många steg man vill. Med andra ord kan tornet inte gå diagonalt. 
5. Damen är pjäsen med mest förflyttningsfrihet. Hon kan gå både framåt, bakåt, åt sidan och diagonalt – obegränsat antal steg. Det enda damen inte kan göra är att hoppa över andra schackpjäser.
6. Kungen har samma möjligheter som damen, förutom stegbegränsningen – bara ett steg åt gången. 

Det finns även vissa specialdrag, utöver de nämnda förflyttningsreglerna. Det mest kända draget är förmodligen rockad. Det innebär att kungen förflyttar sig två steg mot det rockerande tornet och tornet flyttas till rutan bredvid kungen närmast centrum. För att man ska kunna utföra en rockad måste det finnas vissa förutsättningar – ingen pjäs får finnas mellan kungen och tornet, att varken kungen eller tornet har förflyttat sig tidigare och kungen får inte stå på eller förflyttas över ett schackat fält. Detta drag kan bara utföras på ens första rad, dvs. när kungen och tornet är i utgångsställning. Man kan antingen utföra en kort eller lång rockad. Kort rockad betyder förflyttning två steg åt vänster, varav lång indikerar tre steg åt höger. 

Det andra specialdraget är känt under namnet en passant, som kommer från franska och betyder i förbigående. Detta drag innebär att om en bonde har flyttats två steg och passerat ett fält som en motståndarbonde kontrollerar får motståndaren i nästa drag slå den med sin bonde, som om den bara gått ett steg. 

Vad är målet med schack? 

Schack går ut på att eliminera motståndarens alla pjäser eller, ännu bättre, ställa motståndarens kung schackmatt. Schackmatt betyder att man hotar motståndarens kung så att den inte har en chans att undvika hotet och den måste bli besegrad. Ordet betyder kungen är överfallen (hjälplös) på persiska. Man kan alltså säga att spelet pågår så länge båda kungarna är i spel. Det finns oändligt många sätt att eliminera motståndarens kung och även en optimal taktik i teorin, men den är ännu okänd.

Schackpartiet kan också avslutas om ingen av spelarna lyckas slå den andras kung. Spelet kan vara oavgjort, och kallas då remi. Remi kan uppstå antingen om spelarna kommer överens om det eller på grund av någon av situationerna som leder till remi. En av spelarna kan också ge up partiet, och då vinner den andra spelaren automatiskt, eller kan ens tid ta slut, om man spelar med tidsbegränsning.  
Schack är ett spel vars regler man kan lära sig rätt så fort, men som tar mycket tid att behärska. Varför vänta? Börja spela schack redan idag! 
Lycka till!