Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man Plump?

Plump är ett enkelt och kul spel som passar 2 eller fler spelare. Det som behövs är en vanlig kortlek på 52 kort samt papper och penna för att skriva upp poängen på. Plump går ut på att du ska ta det antal stick du sagt från början och undvika att få “plump” - det vill säga 0 poäng i protokollet. Läs vidare för att lär dig mer om hur du spelar plump!

Plumps historia

Kortspelet Plump fick en riktig boom i Sverige under 1930-40 talet under beredskapstiden då man spelade spelet mycket ute i stugorna i väntan på nya rapporter om vad som pågick ute i världen. Av denna anledning går plump ibland under namnet Beredskap i Sverige eftersom det lever kvar sedan den tiden. Ibland benämns spelet även vid namnet Oh Hell eller Blackout.

Vad är målet med Plump?

Innan man startar spelet ska varje spelare gissa hur många stick hen tror sig ha vunnit efter att alla korten är slut. Målet är sedan att försöka vinna det antal stick du sagt som då ger dig 10 poäng i bonus plus 1 poäng för varje stick du vunnit. När korten är slut räknas poängen från alla sticken samt bonuspoängen samman och vinnaren är den spelare med högst poäng! För att vinna ett stick ska du lägga det högsta kortet av alla spelare i rätt färg.

Plump - regler

Plump spelas med en kortlek på 52 kort och minst 2 spelare (men gärna 3 för att det ska bli roligare). Till detta behöver ni även ett protokoll där ni kan skriva upp poängen efter varje stick samt varje spelares bud på antalet stick. När det gäller kortens värde räknar man här tvåor som lägst och Ess som högst.

Spelet startar med att alla som är med lägger ett bud på hur många stick hen tror hen kommer att lyckas ta hem innan korten är slut. Sedan delas 10 kort vardera ut till alla. Antalet kort kan variera om man är många som spelar men 10 är ofta standard om det fungerar.

Spelaren som lagt högsta budet på antal stick blir den som börjar. Hen lägger då ut ett av sina kort med ansiktet uppåt så att alla kan se. Alla andra spelare ska nu i tur och ordning lägga ut varsitt kort i samma färg (eller en annan färg om du inte har den färgen som lagts) och den som lägger det högsta kortet tar hem sticket. Kan du inte inte lägga rätt färg sätt ett “plump” i protokollet. 

Den som vunnit sticket blir den som lägger nästa kort och så fortsätter det tills korten är slut. Då sammanställer man poängen. Vinnaren är den spelare med högst poäng!

Plump steg för steg

Nu när du har koll på hur reglerna fungerar så kommer här en steg för steg guide i hur man spelar plump så att du får en snabb genomgång innan du kör igång:

  1. Alla spelare lägger ett bud på hur många stick man tror att man tar hem och detta skrivs upp
  2. 10 kort delas ut till alla spelare 
  3. Den spelare som lagt högsta budet börjar med att lägga ut kort med ansiktet uppåt
  4. Nästa spelare ska lägga ett kort i samma färg om det går annars läggs ett annat kort
  5. Nästa spelare ska göra samma sak till dess att alla lagt ett kort
  6. Den spelare med högst kort vinner sticket och får 1 poäng
  7. Spelet slutar när alla korten tagit slut och då räknas poängen samman
  8. Vinnaren är den med högst poäng!

Lycka till!