Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man Blackjack?

Blackjack är ett av de absolut mest populära kort- och hasardspelen som finns idag och spelet har en lång historia bakom sig. Det är dessutom lätt att lära sig blackjack och här hos oss på Gratisspela.se kan du spela gratis när du vill! Du behöver inga motspelare förutom en dealer. Ditt mål är att få 21 eller en bättre hand än vad dealern har. Blackjack kallas även ibland för “21” av just den anledningen. Om du går över värdet 21 på korten som läggs upp eller får en lägre hand än dealern har du förlorat och dealern vunnit! Läs vidare för att lära dig reglerna i blackjack.

Blackjacks historia

Hur och var exakt blackjack uppstått är man lite oense om - som vanligt med spel som hängt med i urminnes tider - men de flesta tycker sig ändå vara överens om att det är Frankrike som är ansvariga för att ha spridit spelet över Europa runt år 1600, under namnet Ving-et-un (21 på franska) och sedan till USA där det fick ett stort genombrott under 1900-talet. Idag finns det nästan inte ett enda casino i hela världen som inte har minst ett blackjackbord!

Vad är målet med Blackjack?

Målet med blackjack är att nå 21 eller komma så nära 21 som möjligt utan att gå över och “bli tjock” vilket innebär att du har förlorat din insats. Det finns inget bestämt antal rundor du måste spela utan det kan räcka med bara en om du inte vill spela mer för stunden. Eller så fortsätter du om du känner att du har ett bra flow.

För att nå målet att få 21 eller komma så nära som möjligt startar du med två öppna kort och avgör själv när du vill stanna eller få ett kort. Säg att du startar med ruter 10 och spader 7 som blir 17 totalt. Det ligger väldigt nära 21 och kan vara värt att stanna för att inte “bli tjock”. Dealern spelar vidare och vinnaren blir den av er två som kommer närmast 21. Får du exakt 21 har du dessutom fått “blackjack” som ger högst utbetalning på 2,5X insatsen normalt sett. Om du bara vinner rundan utan att få 21 får du 2X insatsen.

Blackjack - regler

Reglerna i blackjack är ganska enkla men det gäller att öva upp sin huvudräkning lite grann innan man börjar - visst räknar datorn ut ditt värde på korten när du spelar online men det är alltid bra att vara på alerten för att snabbt räkna ut om det kan vara värt att ta ett kort ( “hit”) eller stanna (“stand”) och se vad som händer. I blackjack räknas alla klädda kort från 2-Kung som 10 och Ess räknas som 1 eller 11. En kortlek på 52 kort används.

Dubbla och splitta

Du kan även dubbla och splitta en hand om läget är bra. Dubbla gör du om du verkligen har en bra hand som du tror på, och det innebär att du lägger in en extra insats som innebär att du vinner ännu mer om du faktiskt vinner. Splitta kan du bara göra om du får två kort av samma valör på handen. Då delas dessa två kort upp i två högar och spelas som separata händer.

Strategier

Det finns massor med litteratur som berör just blackjack-strategier och hur man kan gå tillväga för att bli en riktigt skicklig spelare. Men i grunden är det ett turspel som de flesta andra hasardspel, dock kan det hjälpa till om du har ögon och öron öppna och är uppmärksam på vilka kort som redan dykt upp till exempel. Det finns några grundstrategier som du bör känna till om du vill bli en bra blackjack spelare och dessa är följande:

 • stanna alltid vid 17 eller högre
 • dubbla Ess och 8:or
 • splitta Ess och 8:or
 • dubbla alltid om du har 10 eller 11 och dealern lägre kort än dig
 • stanna alltid på 12 eller högre om dealern har 16 eller lägre

Blackjack steg för steg

För att nu göra det ännu tydligare för dig hur man egentligen spelar blackjack kommer här en steg för steg beskrivning så att du känner dig helt redo sedan!

 1. Slå dig ned vid blackjackbordet


   
 2. Välj hur många händer du vill satsa på och spela (här på Gratisspela.se kan du bara spela en hand i taget, om du inte splittar en hand så klart)
 3. Dealern ger ut två kort till dig som du kan se och ger sig själv två kort varav det andra kortet ligger med ansiktet neråt så att du inte kan se valören


   
 4. Nu ska du avgöra om du vill “hit” eller “stand” - det vill säga om du vill ha ett kort eller om du känner dig nöjd och vill stanna. I fallet på bilden här ovan har spelaren 18 och väljer att stanna och inte ta fler kort. Men om du väljer att gå vidare så får du ett kort till av dealern och då kan det se ut så här till exempel (med en annan hand).  På den här handen räknas essen både som 1 och 11 plus 6an som blir 18 totalt - och där du bör stanna.
 5. När spelaren har valt att stanna visar dealern upp sitt ena dolda kort av två och ger sig själv ytterligare ett öppet kort som du kan se. Här avgörs nu blackjackomgången. Om dealern får en högre hand än din utan att gå över 21 så har du förlorat och du får möjlighet att starta en ny omgång direkt. Får du den högsta handen utan att gå över 21 så har du vunnit. Får du 21 har du fått blackjack och får 2,5X insatsen i vinst istället för 2X insatsen på en vanlig vinst.

Lycka till!

Klicka här för att spela Blackjack gratis hos oss online på Gratisspela.se!