Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man Luffarschack?

När man har tråkigt finns det ett roligt spel att ägna sig åt som inte kräver något annat än 2 personer, ett papper där man ritat upp 5X5 rutor (eller 3X3 eller 7X7) och en penna. Eller egentligen behöver man inte ens ett papper så länge det går att rista in eller rita upp rutorna någonstans. Det betyder i praktiken att man kan spela luffarschack på en öde ö om man så vill. Men här på Gratisspela.se har vi gjort det enkelt för dig - du kan du spela 3 olika varianter av luffarschack; med 3X3 rutor, 5X5 rutor och 7X7 rutor helt gratis! Läs vidare för att lära dig mer om hur spelet går till.

Luffarschackens historia

Luffarschack har funnits länge, länge och det är bara i Sverige som spelet kallas just “luffarschack”. Spelet fick sitt officiella namn Renju 1899. Ibland kallas det också “tic, tac, toe”, “tre i rad”, “fem i rad” eller “kryss och ringar”. Kärt barn har många namn, men det handlar också om att det är olika varianter av samma spel. Det finns också så kallat “fritt luffarschack” som har lite annorlunda regler.

Vad är målet med luffarschack?

Målet med luffarschack är att få tre i rad (eller 5 i rad eller 7 i rad) - den spelare som uppnår detta först har vunnit. Man kan spela hur många gånger som helst. För att uppnå målet att få tre i rad turas spelarna om varannan gång med att fylla i en cirkel (spelare 1) och ett kryss (spelare 2). Du ska försöka blocka din motspelare genom att fylla i din symbol där hen kan tänkas få en öppning för tre i rad.

Luffarschack - regler

Luffarschack spelas med två personer, ett rutat papper och en penna. Innan ni startar ska ni bestämma vem som spelar med vilken symbol; kryss eller ring. Vem som börjar kan ni dra lott om eller kasta ett par tärningar till exempel. Efter detta turas man om med att fylla i rutorna på spelplanen och spelet slutar när en spelare får tre i rad. Tre i rad kan man få lodrätt, vågrätt och diagonalt. Om ingen vinner blir det oavgjort och ni kan börja om. Det kan också bli så att båda får tre i rad samtidigt och då vinner båda.

Strategi för alltid vinna

Det finns några knep att ta till för ha så stora chanser som möjligt att ta hem ett parti luffarschack. Här beskrivs dessa:

  • Börja alltid i ett hörn om du är först. Försök sedan att pricka in ytterligare ett hörn för att ha minst två sätt att vinna på, enligt nedan där du kan vinna både på diagonalen och lodrätt.
  • Om motståndaren också skulle lagt sig i ett hörn efter dig ska du följa efter och kryssa för ett hörn till för att ha två sätt att vinna, varav ett troligen blir blockerat av din motståndare
  • Om du sätter ditt kryss i ett hörn och motståndaren ringar in mittenrutan efter dig, så ska du alltid efter detta kryssa för motsatt hörn som du redan kryssat i
  • Om motståndaren tar ett hörn efter att ha tagit mitten ska du ta det sista hörnet och på så sätt få två sätt att vinna och sluta som segrare eller oavgjort

Luffarschack steg för steg

Här kommer nu en kort steg för steg guide för detta enkla och underhållande spel, så att du blir helt på det klara med hur luffarschack går till här på Gratisspela.se!

  1. Börja med att välja hur många som ska spela, är du själv så väljer du en person
  2. Sedan väljer du hur många rutor du vill spela med
  3. Första spelaren gör sitt drag och sedan gör spelare två sitt drag direkt efter
  4. Sedan fortsätter ni så tills någon eller båda vinner

Lycka till!

Klicka här för att spela Luffarschack gratis hos oss på Gratisspela.se!