Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man Canasta?

Canasta är ett kortspel som tillhör Rummy-familjen och spelas av 4 personer som delar upp sig i två par. Precis som i Rummy går spelet ut på att bilda specifika kombinationer av korten på handen genom att ta och kasta kort. Det par som först kan ordna sina kort i en korrekt kombination vinner omgången. Detta är ett perfekt spel för en parmiddag eller den lilla familjen. Det enda som behövs är två kortlekar på 52 kort vardera. Läs vidare för att lära sig reglerna i Canasta!

Canasta historia

Canasta betyder “korg” på spanska och det är även namnet på en av kombinationerna man ska försöka att uppnå på handen. Spelet kommer ursprungligen från Uruguay men började sprida sig som en löpeld under 1950-talet via USA och var en tid till och med mer populärt än Bridge.

Vad är målet med Canasta?

Precis som i Rummy går Canasta ut på att man ska bilda olika kombinationer med korten som i sin tur ger poäng. Men skillnaden är att i Canasta får du bara poäng för kombinationer i samma valör. Målet är att bilda en röd eller en svart “canasta” vilket är 7 kort av samma valör. Den röda canastan är värd mest - 500 poäng, medan den svarta är värd 300 poäng. Första spelparet som når 5000 eller 10 000 poäng har vunnit. Om båda går över denna poäng samtidigt blir det spelparet som har högst poäng som vinner.

Canasta - regler

Det krävs att man sätter in i reglerna om man är ny på Canasta. Reglerna kan skilja sig lite åt beroende på var på nätet du spelar eller om ni själva bestämmer lite egna regler. Men normalt spelas Canasta med 2 kortlekar på 52 kort vardera samt 4 jokrar, och man spelar i par om 2 personer - alltså 4 spelare totalt. Spelet startar med att de båda kortlekarna blandas och någon av er delar ut 11 kort var till varje par. I mitten av bordet lägger man resten av korten som en hög med ansiktet nedåt.

Spelet börjar med att ni lägger upp det översta kortet från talongen (högen) bredvid talongen med ansiktet uppåt så att alla ser kortet. Ni ska innan spelet börjar även bestämma om ni vill dra och kasta två eller ett kort varje gång. Det spelar inte så stor roll.

Det par som startar kan nu bestämma om de vill plocka upp ett kort från talongen eller plocka upp spelhögen bredvid. (spelhögen får bara plockas upp i vissa lägen). Om ni redan innan ni byter ut ett kort har en eller flera kombinationer klara, kan ni lägga ut dem direkt.

Poängräkning

Kortens har sitt ursprungliga värde när det kommer till att bygga sin canasta eller andra giltiga kombinationer (fyrtal och triss), men varje kort ger också en viss poäng enligt nedan:

 • Joker = 50 poäng
 • Tvåor = 20 poäng
 • Fyror till och med sjuor = 5 poäng
 • Åttor till och med Kungar = 10 poäng
 • Ess = 20 poäng
 • Röda treor = 100 poäng per styck om laget har mält, annars minuspoäng. 400p. extra för alla fyra.
 • Svarta treor = 5 poäng
 • Röd canasta = 500 poäng
 • Svart canasta = 300 poäng
 • Avslut = 100 poäng

Specialkort

I Canasta har vissa av korten en speciell funktion som ser ut så här:

Jokrar, röda treor och alla tvåor är wilds/bonuskort och ersätter alla andra kort. Om ett bonuskort dyker upp i högen så låser det högen (man lägger kortet på tvären på högen) och den kan bara låsas upp om ni har två kort på handen som är högre än det kort som ligger under bonuskortet.

Man kan inte bygga en hel hand med bonuskort och handen måste bestå till största delen av vanliga kort för att vara giltig.

Canasta steg för steg

Det är inte helt enkelt att hänga med i alla svängar som finns i Canasta - det är mycket detaljer att hålla reda på. Men här kommer en förenklad beskrivning av hur spelet går till så att du får en tydligare bild av det hela!

 1. Dela upp er i två par
 2. Blanda ihop två kortlekar med jokrarna kvar
 3. Dela ut 11 kort till varje par
 4. Lägg resten av korten i mitten på bordet och vänd upp det första som ni lägger bredvid talongen/högen
 5. Paret som startar väljer om de ska plocka upp ett kort från talongen eller högen, eller lägga upp en färdig kombination direkt utan att ta kort
 6. Så fortsätter spelet till dess att någon når 5000 eller 10 000 poäng

Lycka till!