Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man domino?

Domino är ett populärt brickspel med en lång tradition; enligt vissa historiker uppfanns detta spel av kineserna för ungefär tusen år sen, medan andra tror att det var mycket längre sen i Egypten Domino började spelas. Vad som är sant vet man fortfarande inte, men det är än idag ett väldigt populärt spel, oavsett var domino kan ha uppfunnits. Dok behöver man inga riktiga brickor om man vill spela idag då man kan spela samma spel online. 

Spelbrickorna i Domino, ungefär som tärningar i vissa spel, är försedda med prickar. Brickan är delad i två delar och varje del har ett antal prickar, från en till sex, men vissa kan även vara helt tomma. Varje uppsättning av dominobrickor har 28 dominobrickor och spelet går ut på att matcha brickor med samma mönster, dvs. brickor med lika många prickar. Domino spelas oftast av två till fyra spelare, men om fler spelare deltar kan man använda fler uppsättningar.

Spelet börjar med att man lägger alla dominobrickor upp och nedvända på spelytan och blandar dem. Varje spelare drar sedan ett antal brickor man bestämmer i förväg; oftast är det fem eller sju. Man visar inte sina brickor för de andra spelarna. Brickorna som blir över bildar en hög som kommer användas senare i spelet. När man har gjort detta kan spelet börja! 

Vad är målet med Domino? 

Domino går ut på att lägga brickor med samma mönster mot varandra, t.ex. matcha en bricksida med två prickar med an annan sida med två prickar som inte har någon annan bricka bredvid sig.Vinnaren är spelaren som först blir av med sina dominobrickor. 

Spelregler 

Man kan bestämma vem som ska spela först på två sätt. Ett alternativ är att varje spelare måste dra en bricka innan spelet börjar. Den spelaren som har högst domino, dvs. totalt antal prickar, drar sina brickor först och spelar även först. Den som har minst antal prickar spelar sist. Spelaren som börjar väljer vilken bricka den ska bli av med och lägga på bordet så att andra spelare ser den och kan fortsätta spelet genom att lägga rätt mönster på brickorna. Det betyder att när första spelaren har lagt sin bricka på bordet har nästa spelare två mönster att välja mellan, då vare dominobricka har två sidor, förutsatt att det inte är en dubbelbricka.  

Det andra alternativet är att den spelaren som har en dubbelbricka får börja och sen fortsätter man medsols. En dubbelbricka betyder att båda sidorna av brickan har lika många prickar. Om ingen har en dubbelbricka i första utdelningen lägger alla spelare tillbaka sina brickor och drar nya.

Reglerna i domino är väldigt enkla; man ska använda de brickorna man har och matcha med brickor med samma antal prickar. Blanka rutor ska läggas ihop med blanka rutor. Om man inte har en sådan bricka måste man ta upp en bricka från högen. Om man fortfarande inte har den brickan man behöver eller om det inte finns några brickor i högen för man stå över sin tur och se om det blir bättre nästa gång. Man får bara lägga en bricka per runda. 

Den som först blir av med sina brickor vinner. Om flera, eller alla, spelare blir av med sina brickor i samma runda vinner den vars bricka har mest prickar, dvs. den som har högst domino. 

Tryck här för att spela domino

Lycka till!