Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man tetris?

Tetris är ett pusselspel som kan spelas som dator och Tv-spel. Trots att det är äldre än 20 år är det än idag ett av de populäraste pusselspelen. Sedan det uppfanns har det funnits många varianter och uppföljare men oavsett version har detta spel alltid varit en stor succé. 

Spelets namn kommer från det grekiska ordet Tetra som betyder fyra. Ett symboliskt namn med tanke på att alla block i Tetris består av fyra rutor! Så vad är det man ska göra med dessa block? 

Tanken med spelet är att man ska ordna olika fallande figurer. Det finns sju möjliga figurer, i olika färger, och varje består av fyra sammanhängande kvadrater. Dessa figurer kallas för "I", "T", "O", "L", "J", "S" och "Z" på grund av deras form. De dyker upp på skärmen och åker neråt. I början åker de sakta, men under spelets gång blir det fortare och fortare. Ju fortare blocken rör sig, desto svårare blir det att kontrollera dem och vända dem som man vill.

 Med hjälp av musen och/eller pilarna kan man styra och vända på blocken för att ordna dem som man vill. Man kan flytta dem till höger och vänster och vända på dem. Man kan också få blocken att åka ner snabbare.

Vad är målet med tetris? 

Tetris är ett olösligt, matematiskt problem. Kanske är det just därför det är så beroendeframkallande och fortfarande populärt efter så många år? 

Spelet går ut på stapla block på varandra och få dem att försvinna. Blocken försvinner när en hel vågrät rad är täckt med rutor, i vilken färg som helst. Det kan vara vilken vågrät rad som helst, så länge den inte har någon tom ruta någonstans. När den raden försvinner åker de ovanstående raderna ner och man får poäng. Efter varje rad man tar bort flyttar sig blocken snabbare och snabbare neråt och spelet blir svårare. 

Då det finns flera versioner av spelet händer inte alltid samma sak när en rad försvinner. I vissa versioner, vars originalversionen, flyttas rutorna neråt precis i samma position som innan. Det kan resultera i tomma mellanrum som gör spelet svårare, då blocken staplas på varandra fortare. I andra versioner faller de flytande rutorna ner i dessa mellanrum. Tack vare detta får man fler möjligheter och man kan ordna blocken så att de fyller hålrummen.

 Även om man inte kan lösa Tetris, finns det oftast två mål med spelet. Antingen ska man försöka få så mycket poäng som möjligt eller spela så länge som möjligt, dvs. undvika att bygga på höjden. 

Reglerna för poängräkning varierar från version till version men oftast får man fler poäng om man med hjälp av ett enda block tar bort flera rader. Man kan också få extra poäng om man låter blocken falla ner snabbt till det valda stället. 

Om man försöker spela så länge som möjligt ska man eliminera raderna så snabbt man kan, utan att ta hänsyn till poängräkningen. I stället är det tiden man ska tänka på. 


Prova båda strategierna i tetris och välj vilken som passar dig bäst!

Lycka till!