Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man Stress?

Om du aldrig spelat Stress tidigare är det på tiden att du testar detta fartfyllda och roliga patiensspel för två personer. Allt ni behöver är en kortlek på 52 kort utan jokrar och målet är att bli av med dina kort först. Namnet stress kommer från det faktum att det går undan i det här spelet. Hur och varför ska vi gå igenom nu. Läs vidare för att lära dig hur man spelar Stress!

Vad är målet med Stress?

Målet med Stress är att bli av med dina kort först och ta hem vinsten. Man behöver inte tänka på poängräkning utan bara att vara snabb och alert på vad som händer på bordet - varför du ska vara snabb ska vi titta på nu...

Stress - regler

Stress spelas av två personer som sitter mitt emot varandra. Det som krävs är endast en vanlig kortlek på 52 kort. Denna kortlek delas upp på två och varje spelare får en hög med 26 kort.

Det första som ska göras av båda spelare är att lägga upp 4 kort med ansiktet uppåt framför sig. Om några av korten är av samma valör får man lägga de korten på varandra och plocka upp ett nytt kort ur högen så att du har 4 högar igen.

Efter detta ska båda spelare lägga upp varsitt kort i mitten med ansiktet uppåt. Detta ska dock ske exakt samtidigt, så förslagsvis räknar ni båda till 3 innan ni lägger upp korten - sedan är nämligen spelet igång!

Det som nu sker är att båda spelare när som helst får flytta högar från sina fyra och lägga dem på spelhögarna om det är så att kortet du flyttar har ett steg högre eller ett steg lägre valör än vad som ligger i högen. Du kan inte lägga samma valör som redan ligger. Efter varje flytt måste du också ta ett nytt kort från din egna hög och fylla på så att du alltid har 4 högar framför dig. När inte någon längre kan lägga från de fyra högarna tar båda spelare var sitt kort från sina högar igen och lägger fram samtidigt på 1, 2, 3.

Stress

När det dyker upp två kort av samma valör i de båda spelhögarna ska du vara snabb med att slå på den högen och ropa “stress!”. Den som gör detta först undviker att behöva plocka upp hela högen och behålla den. Av den här anledningen gäller det att ha koll på flera moment samtidigt och speciellt hålla koll på vad som händer på spelhögarna. Är du för långsam kommer din motspelare att besegra dig och hinna slå på högen först.

Den spelare som blir av med sina kort först är segraren.

Stress steg för steg

För att du ska ha stenkoll på detta stressiga men mycket underhållande kortspel kommer här också en snabb steg för steg guide till hur Stress går till:

  1. Blanda och dela upp en kortlek på 52 kort så att ni får 26 kort var
  2. Båda spelare lägger upp 4 kort framför sig med ansiktet uppåt (kort av samma valör får läggas ihop och du lägger upp ett nytt kort där det saknas)
  3. Genom att räkna till 3 lägger ni upp varsitt kort från era högar i mitten och då startar spelet
  4. Nu ska ni när som helst lägga av era egna 4 högar på spelhögarna i mitten men bara om ni kan lägga ett kort som är en valör högre eller lägre än lagt kort. Man får lägga på båda högarna, det spelar ingen roll
  5. När ingen längre kan lägga ett kort tar man varsitt nytt kort från sin hög och lägger upp i mitten genom att räkna till 3 igen
  6. Så fort båda korten i mitten är av samma valör ska man ropa stress och slå handen på högen i mitten. Den som är först med att göra detta slipper plocka upp högen.
  7. Den som först blir av med sina kort har vunnit!

Lycka till!