Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man Hjärter?

Hjärter är ett enkelt och kul kortspel som blev poppis under 90-talet när Microsoft inkluderade spelet i programvaran Windows på sina datorer. Numer finns inte spelen kvar i deras programvara men då är det ju tur att du kan spela hjärter här hos oss helt gratis! Man måste vara 4 stycken som spelar för att det ska fungera.

Hjärter spelas med en kortlek på 52 kort och går ut på att ha så lite poäng som möjligt när alla 4 omgångar är avslutade. Alla hjärter-kort är värda 1 poäng och spader dam är värd 13 poäng. Du kan också försöka dig på att få månen som innebär att du samlat på dig alla poängkort, vilket leder till att alla andra spelare får 26 poäng var och du får noll. Läs vidare för att lära dig mer om reglerna i hjärter och spela spelet online här på Gratisspela.se!

Hjärter - regler

Hjärter spelas med 4 spelare som sitter runt ett fyrkantigt bord. Spelarna måste sitta vid varsin sida av bordet. Hjärter spelas medsols i 13 stick, 4 omgångar och med en kortlek på 52 kort. Ett block eller en telefon för att skriva upp poängen på behövs också.

Innan ni börjar ska en spelare utses till dealer och är då den som delar ut korten till alla deltagare. Välj även en person som sköter poängräkningen.

Varje spelare startar med 13 öppna kort var som ska ordnas i färg- och nummerordning. Varje omgång startar med att alla spelare skickar 3 av sina kort till spelaren som sitter till vänster eller höger om sig själv, men man börjar alltid med höger. Omgången efter detta skickas korten till vänster, tredje omgången skickas korten rakt över bordet och vid den fjärde omgången byter man inte kort.

Klöver 2 börjar alltid

Klöver 2 börjar alltid. Så den som får klöver 2 lägger det kortet med ansiktet uppåt i mitten av bordet. Nästa spelare måste lägga ett kort i samma färg om det går, annars lägger man ett annat kort (dock inte ett poängkort). Den spelare som lägger det högsta klöverkortet tar hem sticket och får eventuella poäng. Tänk alltså på att lägga ett så lågt kort du kan för att undvika att plocka på dig några av de poängkort som kan finnas bland de som lagts.

Poängräkning

Poängen räknas ut efter varje stick och när någon spelare kommer upp i 100 poäng är spelet över. Om detta inte sker innan alla omgångar är klara så börjar man bara om och kör på till dess att detta sker.

I hjärter är alla hjärter-kort värda 1 poäng och alla spader dam är värda 13 poäng. Eftersom spelet går ut på att ha så lite poäng som möjligt så vill du undvika dessa kort - det vill säga att det kan vara smart att ge bort dem istället om du blir tilldelad dessa valörer.

Vad är målet med hjärter?

Vinnaren efter att någon av de 4 spelarna har uppnått 100 poäng är den spelare som har lägst poäng. Därför är alltid målet att undvika poängkorten så gott det går och att undvika att ta hem så få stick som möjligt. Poängkorten är alltså alla kort av färgen hjärter (som ger 1 poäng) och alla kort av färgen spader dam (som ger 13 poäng).

Hjärter steg för steg

Hjärter är ett jättekul kortspel som du kan spela både själv online mot en dator och på riktigt med dina vänner eller familj. Båda varianterna har sin charm, men det är otroligt smidigt att spela online eftersom poängräkning och kortutdelning sköts digitalt på skärmen framför dig.

Det är ganska enkelt att lära sig grunderna och du kommer snabbt in i det genom att öva några gånger. Att räkna poäng är också lätt eftersom det bara är hjärter och spader dam du ska hålla reda på, samt att du hela tiden ska lägga ett så lågt kort som möjligt för att undvika att vinna sticket.

Här kommer nu en steg för steg guide för hur hjärter går till:

 1. Alla 4 spelare blir tilldelade 13 kort var med ansiktet uppåt (men bara du ska se korten).


   
 2. I nästa steg ska du välja ut tre kort som ska skickas vidare till spelaren som sitter till höger om dig. Samtidigt får du tre kort av spelaren som sitter till vänster om dig. Förslagsvis ger du bort dina poängkort så att du blir av med dem. Försök också ge bort så höga kort som möjligt så att du kan undvika att vinna sticken.


   
 3. Nu börjar själva spelet kan man säga, och den som har klöver 2 börjar med att lägga det kortet. Alla andra spelare måste nu lägga klöver om de kan, annars lägger man ett annat kort. Den som lagt det högsta kortet vinner sticket och får de poäng som finns bland korten (om några finns).


   
 4. Och så fortsätter spelet på samma sätt 13 gånger till, till dess att omgången är slut. Men utan att ni ger bort några kort mellan sticken.


   
 5. Vid andra omgången ska tre av dina 13 nya kort skickas till spelaren som sitter till vänster om dig, och du får tre kort av den person som sitter till höger om dig.
 6. Vid tredje omgången ska tre av dina 13 kort skickas till spelaren som sitter rakt över bordet, och du får tre kort av samma person.
 7. Under den fjärde omgången byter ni inga kort med varandra.
 8. Om någon spelare efter dessa fyra omgångar har kommit upp i 100 poäng så är spelet över, annars fortsätter man genom att börja om från början och köra på tills 100 poäng nås av någon. Men poängställningen följer med från tidigare omgångar.
 9. Den spelare som vid spelets slut har minst poäng har vunnit!

Lycka till!

Klicka här för att spela Hjärter hos oss på Gratisspela.se!