Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man Mahjong?

Mahjong är ett kinesiskt brickspel för 4 personer som påminner lite lätt om spelet memory och ett vanligt kortspel som exempelvis poker, eftersom det i stora drag går ut på att du ska samla på dig brickor av samma sort och bygga kombinationer som skapar vinnande “händer”.

De olika vinnande händerna eller brick-kombinationerna kallas för; Mahjong, Pong, Kong och Chow. Men det finns många varianter av Mahjong - så många som 20 olika. Här på Gratisspela.se kan du spela Mahjong Patiens som är en förenklad och väldigt underhållande form av spelet. Läs vidare för att lära dig grunderna i Mahjong och Mahjong Patiens!

Mahjongs historia

Mahjong är ett traditionellt brickspel från Kina och som med de flesta av de här riktigt gamla traditionella spelen är Mahjongs historia inte helt tydlig när det gäller exakt uppkomst och användande. Men en sak är säker, och det är att i stort sett varenda kines vet hur man spelar spelet! Det är också vanligt förekommande på casinon runt om i världen som ett hasardspel.

Mahjong hade sina glansdagar i Kina mellan 1800-1900 talet och var till en början ett kortspel. Senare gick man över till att använda brickor gjorda av ben eller bambu. Idag är brickorna gjorda av plast. Spelet har sedan spritt sig över hela världen och är väldigt populärt på grund av att du vinner både genom att använda skicklighet samt genom att Fru Fortuna är med dig - det vill säga att du har turen med dig.

Vad är målet med Mahjong?

Mahjong handlar om att para ihop brickor av olika slag i speciella serier och kombinationer. Målet att få just Mahjong - vilket betyder att du har alla 14 brickorna indelade i 4 set och ett par. Alla kombinationer kallas för olika namn; Mahjong, Pong, Kong och Chow. Hur brickorna ser ut och hur det hela går till ska vi gå igenom nu.

Brickorna

Traditionell Mahjong spelas med 136 brickor totalt - 36 tecken, 36 bambufigurer och 36 cirklar. Seriebrickorna är de som även har en siffra från 1-9 på sig. Sedan finns det också tre typer av brickor till; drakar, blommor och vindar (väderstreck). Det kan också förekomma olika typer av bonusbrickor.

Mahjong - regler

Eftersom det finns så många olika varianter av Mahjong kommer vi här att först gå igenom den mest traditionella versionen för att sedan gå igenom hur Mahjong Patiens fungerar - vilket är det spel du kan spela gratis här på Gratisspela.

Traditionell Mahjong (Chinese Official)

Mahjong spelas med 4 spelare och i 16 omgångar. Det som behövs för att spela är brickorna, brickställ och två tärningar. Alla spelare börjar med 13 brickor på hand och får sedan en 14:e bricka när det är hens tur. Efter detta kan spelaren antingen kasta en bricka eller eller helt enkelt “gå ut” om du har en hand där alla brickorna passar ihop. När detta sker har den personen vunnit den rundan.

Poängräkning

Vanligen ger chow 0 poäng, pong: 2, 4 eller 8 poäng och kong: 8, 16 eller 32 poäng.

Mahjong Patiens

Mahjong Patiens är ett väldigt enkelt men underhållande spel där du kan koppla av och använda hjärnan på samma gång. Målet är att para ihop brickor/par av samma tecken och samla poäng om du väljer mode “easy”. Spelet är hur lätt som helst att förstå och använda. Om du fastnar kan du bara klicka på “hint” så får du tips om vilka brickor som passar ihop.

Du kan bara para ihop brickor som ligger i samma nivå. Om du använder knappen “shuffle” så blandas brickorna om. Kan användas om du kört fast.

Lycka till!

Klicka här för att spela Mahjong Patiens hos oss på Gratisspela.se!