Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man kungen?

Kungen är ett patiensspel som man kan spela både som datorspel och med riktiga kort. För att spela detta spel behöver man bara en kortlek. Man börjar med att dela upp korten i åtta korthögar. Korten ska vara vända uppåt så att man ser färgen och numret. När man har lagt ut de första åtta korten börjar man om tills det inte finns fler kort i kortleken, dvs. när det finns sju kort i de första fyra korthögarna och sex kort i de andra fyra högarna. Korten ska vara placerade så att kortet som är över täcker ungefär halva kortet under. Detta är viktigt då alla korten måste vara synliga för att man ska kunna spela. 

Vad är målet med Kungen? 

Detta spel går ut på att ordna korten i varje färg (spader, klöver, ruter, hjärter) i stigande ordning, från ess till kung. De här högarna kallas för svithögar och dem är placerade i det högra hörnet längst upp. Spelet är slut när man har fyra svithögar i stigande ordning. Så hur gör man det?

Spelregler 

För att ordna korten i sekvenser måste man flytta på kort på spelskärmen. När de tomma svithögarna fortfarande är tomma får man bara placera de fyra olika essen där. De är en bas som man ska bygga på med kort av högre valör och samma färg. T.ex. kan en tvåa klöver bara placeras på ett ess klöver osv.

När man inte har något kort för svithögarna måste man flytta på kort för att komma åt de korten man behöver. Man kan bara flytta kort med lägre valör till kort med högre valör, inte tvärtom. Dessutom måste man respektera färgregeln, dvs. att man inte kan lägga svart kort på svart kort eller rött kört på rött kort. Korten måste vara ordnade i fallande ordning, från kung till ess, och variera i färg. Man får också flytta flera kort om gången, så länge de är ordnade i sekvens. Dock kan man inte alltid flytta lika många kort; detta varierar och beror på hur många lediga kortplatser det finns. 

Tomma platser är också viktiga när man spelar Kungen. I början finns det fyra lediga platser, i vänstra hörnet längst upp, där man kan placera fyra valfria kort man inte behöver för tillfället eller som ligger över något viktigt kort. Man kan mellanlagra vilket fritt kort som helst till de platserna, men bara ett kort kan stå på en plats, dvs. att maximalt fyra kort kan mellanlagras åt gången. Senare i spelet kan det även uppstå tomma platser när man tar bort alla kort från någon av de åtta korthögen. Man kan dra vilket tillfälligt kort som helst till den tomma platsen och bygga vidare på det kortet med kort med lägre valör. 

När du spelar Kungen, försök att behålla så många tomma platser och spelhögar som möjligt lediga, då detta tillåter dig att bygga längre sviter och dina chanser för vinst är mycket större. 

Tryck här för att spela kungen
Lycka till!