Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man Yatzy?

Yatzy är ett av de enklaste och roligaste tärningsspel som finns som passar att spela med vänner, familj, eller själv! Det som är så bra med Yatzy är att man kan spela hur många som helst i stort sett - vilket betyder att hela sällskapet kan vara med. Om det är någon som inte kan spelet tar det bara någon minut att lära ut. Läs vidare för att lära dig reglerna och hur man spelar!

Yatzyn´s historia

Yatzyn´s historia är lite av ett mysterium, men det man tror sig veta är att spelet härstammar från 1500-talet och då som ett spel där alla kunde vara med. Men det var först omkring 1956 som det kommersialiserades då ett kanadensiskt par köpte rättigheterna till spelet och döpte det till Yatzy eftersom de spelade det på sin lyxjakt.

Vad är målet med Yatzy?

När man spelar Yatzy vill du samla på dig så mycket poäng som möjligt genom att slå fram kombinationer med tärningar, som har ett specifikt värde. Exempelvis fyrtal i sexor. När en spelare har kastat sina tärningar skrivs värdet upp på blocket/spelplanen. Spelet slutar när alla spelare skrivit något i alla fälten på blocket. Den mest högst poäng vinner. Yatzy får du när alla fem tärningar visar samma siffra och då får du en bonus på 50 poäng.

Yatzy - regler

För att spela Yatzy behöver man 5 (eller 6) tärningar, en penna och ett block. Om du köper ett färdigt spel finns det ett block med färdigskrivna poängrutor/spelplan och det följer även med tärningar, penna och något du använder för att blanda tärningarna med innan man kastar - exempelvis två koppar i läder som inte låter så mycket.

Hur många ni är spelar som sagt ingen roll. För att avgöra vem som börjar kastar alla varsin tärning och den som får högst siffra börjar. Reglerna är sedan mycket enkla. Varje spelare tar 5 tärningar och kastar dem på bordet när det är hens tur. I Yatzy har vissa kombinationer av siffror ett visst värde.

Varje spelare kastar tärningarna 3 gånger vid sin tur och väljer efter varje kast vilka tärningar hen vill spara till nästa kast (för att eventuellt få in en värdefull kombination efter alla tre kast). När alla tre kast är gjorda skrivs poängen upp på spelplanen/blocket. Om man inte får in någon poäng måste man stryka något från spelplanen.

Det roliga med Yatzy är också att ni själva kan bestämma reglerna om ni inte vill spela den traditionella varianten där specifika kombinationer ska skrivas upp. Man kan förenkla det hela och bara gå på vem som får mest poäng genom att slå ihop värdet på tärningarna efter varje kast.

Poängräkning

Poängrotokollet har en övre del och en undre del. På den övre halvan ska ni fylla i alla eventuella poäng där spelarna får poäng för tärningar av samma sort. Får du till exempel fem stycken 5:or så får du 25 poäng medan en 5:a ger 5 poäng.

På den undre delen av protokollet ska ni fylla i alla andra kombinationer som slås fram för varje spelare och dessa är följande:

Par: två tärningar av samma sort

Två Par: två par av olika sort

Triss: tre tärningar av samma sort

Fyrtal: fyra tärningar av samma sort

Kåk: triss + ett par

Liten stege: tärningarna 1-5

Stor stege: tärningarna 2-6

Yatzy steg för steg

Här kommer nu en kort steg för steg beskrivning av hur spelet går till så att du får en bra bild av hur Yatzy spelas från start till slut.

  1. Alla spelare slår varsin tärning för att avgöra vem som börjar - högsta siffran börjar
  2. Spelare ett kastar 5 tärningar 3 gånger och efter varje kast får hen bestämma om hen vill spara (låsa) några tärningar och vilka hen vill kasta om.


     
  3. Poängen fylls i protokollet/spelplanen efter 3 kast är gjorda - om du inte får några poäng så måste du stryka något från spelplanen och bli av med poäng.


     
  4. Alla spelare efter detta gör precis samma sak som första spelaren
  5. När alla fälten på protokollet är ifyllda av alla spelare slutar spelet och den person med mest poäng har vunnit!