Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man Rummy?

Sugen på ett kortspel där du får tänka till lite grann? Då är rummy kanske det perfekta valet för dig. Detta spel kan spelas av 2-6 personer och det enda som behövs är en vanlig kortlek med 52 kort. Vinnaren blir den spelare som snabbast kan ordna sina kort i specifika sekvenser med hjälp av talongen på bordet. Det gäller att ha huvudet på skaft under omgången så att du inte kastar bort eventuella kort som du har nytta av. Läs vidare för att lära dig reglerna i Rummy!

Rummyns historia

Som så många andra klassiska och älskade spel tros Rummy ha uppkommit i Kina och man tror att det finns en koppling till Mahjong-spelet bland annat. Det var dock under 1800-talet som det började spridas i Europa och utvecklas till att bli ett av de mest kända spelen världen över. Rummy går också ibland under namnet Gin Rummy eller Canasta och är egentligen ett samlingsnamn för den här typen av kortspel där du drar och kastar kort. I Gin Rummy spelar man bara två personer mot varandra.

Vad är målet med Rummy?

Målet med Rummy är att du ska kunna ordna dina kort på handen i triss och fyrtal eller kort i stigande ordning i samma färg (minst 3 kort i rad). Du kan lägga flera kombinationer om du vill och kan. Om du lyckas kombinera alla dina kort i korrekta sekvenser har du fått Rummy och har vunnit omgången. För att visa detta lägger du upp handen och säger “rummy”.

Rummy - regler

Rummy spelas med 2-6 spelare och en kortlek på 52 kort. Kortens värde ser ut som så att alla klädda kort är värda 10 och Esset 1. Om jokrarna används (som wilds) har de värdet 0. Övriga valörer har sitt ursprungliga värde. hur många kort varje spelare ska ha avgörs av hur många ni är som spelar; 2-4 spelare kör med 7 kort och 5-6 spelare kör med 6 kort.

De kort som inte delats ut läggs i en hög mitt på bordet och kallas för "talongen". För att starta omgången lägger man upp ett kort från talongen (denna hög kallas då för sakhög) och lägger bredvid talongen. Det som sedan sker är att varje spelare ska ta upp ett kort från talongen eller sakhögen och sedan kasta ett av sina egna kort samtidigt. Den som först kan ordna sina kort i en korrekt kombination ropar “rummy” och lägger upp sina kort. Hur många rundor ni vill spela avgör ni själva.

Poängräkning

Alla spelare som förlorat en omgång får minuspoäng enligt följande modell; alla klädda kort ger -10 poäng, Esset ger -1 och de klädda korten ger det minuspoäng som valören visar. Den som vinner får poäng på samma sätt förutom att det är plus och inte minus. Den som först når 500 poäng har vunnit (om man vill använda poängräkningen i spelet).

Gin Rummy steg för steg

Här kommer nu en smidig steg för steg guide för hur du spelar Gin Rummy, så att du känner dig helt redo att ta dig an en spelomgång efter detta!:

  1. 10 kort var delas ut till 2 spelare och resten av korten läggs i mitten


     
  2. Ett kort från talongen läggs upp från talongen för att starta spelet
  3. Varje spelare tar sedan ett kort från antingen talongen eller sakhögen och byter det mot ett av sina egna (dock inte ett likadant kort)


     
  4. Den som först lyckas kombinera sina kort i korrekta kombinationer får rummy och har vunnit spelet!

Lycka till!