Vill du ha mindre reklam? Logga in med Facebook och slipp annonser i spelen.
Stäng

Hur spelar man Othello?

Othello är ett väldigt roligt och enkelt brädspel (men kan också vara avancerat om man vill) som är kul att fördriva tiden med och få lite hjärnstimulans! Det enda som behövs är två personer, en spelplan med 8X8 rutor och 64 runda brickor som är svarta på ena sida och vita på den andra och sedan är det bara att köra igång. Läs vidare för att lära dig mer om reglerna i Othello!

Spelet Othellos historia

De regler vi ser idag för Othello utvecklades av en japan år 1971. Men någonstans kring 1880-talet i London lades grunden till Othello. Faktum är dock att det är en utveckling av ett mycket äldre spel som kallas Reversi och som har lite annorlunda upplägg gentemot Othello. Det första världsmästerskapet i spelet genomfördes år 1977 och mästerskapen finns än idag. Othello kallas ibland också för Dominans.

Vad är målet med Othello?

I Othello är det svart färg mot vit färg (normalt sett) och spelet går ut på att stänga in brickor av motsatt färg så att du får vända på brickan/brickorna för att den blir din färg istället - och till slut ta över hela spelplanen med din egen färg. Spelet slutar alltså när brickorna är slut och vinnaren är den spelare som har flest brickor i sin färg på spelplanen. För att göra en motståndarbricka till din färg måste du stänga in den genom att lägga en av dina brickor på var sida om motståndarbrickan, så här:

Den vita brickan mellan de två svarta får nu vändas och bli svart (av den spelare som har den svarta färgen under omgången).

Othello - regler

Othello är ett strategispel där du kan använda olika öppningar och strategier när du spelar - man skulle kunna säga att det påminner lite om schack på det sättet att det är svart mot vit och specifika strategier samt öppningar som används på ett bräde med rutor. Men innan vi tittar lite på strategier så ska vi gå igenom grundreglerna.

Othello spelas med 64 svartvita runda brickor som man delar på, och på en spelplan som är 8X8 rutor. Innan spelet börjar ska startbrickorna läggas ut; två svarta brickor på E4 och D5 och två vita brickor på D4 och E5 - det vill säga i mitten på spelplanen. Svart färg börjar sedan alltid med att lägga en bricka och sedan kör man varannan bricka hela tiden tills spelet tar slut.

Strategier

Som nybörjare på Othello är det inte helt ovanligt att man väljer den så kallade ”maximumbricksstrategin” för att på så sätt försöka besegra motståndaren. Det innebär att man hela tiden försöker ha flest brickor på spelplanen. Om du spelar mot en duktig othellospelare så kommer du dock märka att det kanske inte alltid fungerar så bra. Men det är ett bra sätt för att lära sig spelet. Utöver detta finns det mängder med andra strategier och även öppningar (precis som i schack) men vi väljer här att gå igenom en av de mest klassiska - “stabila brickor”.

Stabila brickor

Stabila brickor kallas den bricka som ligger i ett hörn eftersom ingen motståndarbricka kan stänga in den. När du väl placerat en bricka av din färg som en stabil bricka är det ganska lätt att efter detta även göra om andra brickor till stabila brickor runt omkring. Därför är det bra att försöka ordna till så många stabila brickor du kan så fort som möjligt - som en strategi för att säkra ett visst antal brickor. Men undvik sedan att spela i närheten av de stabila brickorna i den mån du kan för att inte bli av med någon bricka.

Othello steg för steg

För att du ska få en så tydlig bild som möjligt av hur Othello går till har vi här gjort en steg för steg beskrivning som är enkel att hänga med i.

  1. Innan spelet startar läggs 2 vita brickor och 2 svarta brickor ut i mitten på spelplanen (två svarta brickor på E4 och D5 och två vita brickor på D4 och E5).

  2. Svart börjar sedan (alltid) med att lägga en bricka. Om svart lägger en bricka på F5 kommer den vita brickan där emellan att bli svart. Se nedan.

  3. Nästa bricka är det vit som ska lägga och sedan fortsätter man så till dess att brickorna är slut. Den färg som har flest brickor på planen är vinnaren!

Lycka till!